App
Unduh Aplikasi Gratis
Bantuan
ID
IDR

Chinese treintypen en stoeltypen kiezen

Wanneer u online Chinese treintickets koopt, ziet u dat de reisduur per gekozen treintype verschilt.

Chinese treintypen herkent u aan de lettercodes. G-, D- en C-treinen zijn hogesnelheidstreinen. Z-, T- en K-treinen zijn langzamer of nachttreinen. Hogesnelheidstreinen in China kennen een aantal verschillende stoelklassen die over het algemeen zeer comfortabel, maar wel duurder zijn dan nachttreinen. Nachttreinen in China hebben naast harde en zachte stoelen ook opties voor harde en zachte slaapplaatsen. Hoewel nachttreinen langzamer zijn en meer tussenstops hebben dan hogesnelheidstreinen, zijn ze een goede optie voor reizigers met een beperkt budget.

Hogesnelheidstreinen in China: G- en D-treinen

De Chinese hogesnelheidstreinen rijden tussen Chinese provinciehoofdsteden en belangrijke Chinese steden. G-treinen (G staat voor gāotiě, 高铁) zijn de bullet-treinen van China, de snelste treinen met een maximumsnelheid van 300 km/h. Voor deze treinen betaalt u de hoogste prijs.

D-treinen (dòngchē, 动车) zijn de op één na snelste treinen in China. Deze bereiken een maximumsnelheid van 250 km/h. D-treinen stoppen uitsluitend in grote steden. Een aantal D-treinen is rechtstreeks.

C-treinen (chéngjì, 城际) verwijzen specifiek naar de EMU-hogesnelheidstreinen die op korte afstanden tussen steden rijden, zoals op de 120 kilometer lange route tussen Beijing en Tianjin van 30 minuten.

Stoeltypen in Chinese treinen

China Train Seat Types

Business-klasse: uitsluitend beschikbaar op bepaalde G-(hogesnelheids-)treinen. Dit zijn de meest comfortabele en dure stoelen op Chinese treinen. Drie verstelbare lederen stoelen per rij: twee stoelen aan de ene kant en één aan de andere kant van het gangpad. Business-klassestoelen in Chinese treinen zijn ideaal voor reizigers die tijdens de reis volledig willen ontspannen of slapen.

VIP-klasse: in bepaalde G-treinen zijn geen business-klassestoelen maar VIP-stoelen beschikbaar. Deze zijn minder luxe, maar nog steeds erg comfortabel. Voorzien van leeslampen en videofaciliteiten.

eerste klasse: met vier stoelen per rij en gedeeltelijk verstelbare mogelijkheden zijn de eersteklasstoelen in Chinese treinen comfortabel, met voldoende beenruimte voor passagiers. Elke stoel is voorzien van een stopcontact, kussen en kleine tafel.

Tweede klasse: dit zijn de meest betaalbare stoelen in de Chinese hogesnelheidstreinen. Voorzien van een stopcontact. Tweedeklassestoelen bieden minder ruimte dan andere stoelen, maar zijn nog steeds een uitstekende optie voor passagiers die prettig willen reizen.

Stoelen met uitzicht: dit zijn stoelen in de business-klasse van Chinese treinen die naast grote ramen zijn geplaatst en reizigers een fraai uitzicht bieden.

Zachte slaapplaatsen: beschikbaar op een aantal D-nachttreinen op lange afstand. Deze optie bestaat uit vier stapelbedden in één afgesloten compartiment. Er zijn ook deluxe zachte slaapplaatsen met twee bedden per compartiment beschikbaar.

Restaurantwagons en snackkarretjes zijn faciliteiten op zowel G- als D-treinen. Toiletten zijn over het algemeen schoon.

Hogesnelheidstrein van China Business/
VIP-klasse
Eerste klasse Tweede klasse Stoelen met uitzicht Zachte slaapplaatsen
G Ja Ja Ja Bepaalde modellen Nee
D Nee Ja Ja Nee Bepaalde treinen
C Nee Ja Ja Nee Nee

Gewone treinen: Z-, T- en K-treinen

Deze Chinese treinen zijn langzamer en hebben meer tussenstations, en bieden daarom naast zachte en harde stoelen ook tickets voor een slaapplaats. Tickets voor harde of zachte stoelen zijn voordeliger, maar vaak niet geschikt voor nachtreizen. Slaapplaatsen en stoelen in Chinese treinen kunnen voor de volgende treinen worden aangeschaft:

Z-treinen (zhídá, 直达) rijden naar alle grote Chinese steden en stoppen uitsluitend op grote treinstations. Aangezien dit vaak nachttreinen zijn, zijn zowel harde als zachte slaapplaatsen beschikbaar. In veel treinen zijn bovendien deluxe zachte slaapplaatsen beschikbaar.

T-treinen (tèkuài, 特快) zijn langzamer maar dekken grotere afstanden. Deze treinen reizen naar alle belangrijke steden in China en stoppen onderweg bij grote Chinese plaatsen. Er zijn zowel harde en zachte slaapplaatsen als harde en zachte stoelen beschikbaar.

K-treinen (kuàisù, 快速) zijn de langzaamste en oudste treinen in China. Deze maken de meeste tussenstops. Er zijn zowel harde en zachte stoelen als harde en zachte slaapplaatsen beschikbaar.

Stoeltypen in Chinese treinen

Harde stoelen: harde stoelen in Chinese treinen zijn niet echt hard, maar voorzien van slechts een dunne bekleding. De wagons zijn doorgaans vrij druk. Passagiers mogen in deze wagons roken. Er is geen airconditioning. Omdat tickets voor harde stoelen goedkoop zijn, zijn deze stoelen prima voor een korte rit. Door het gebrek aan comfort zijn ze echter niet geschikt voor langere afstanden.

Zachte stoelen: zachte stoelen in Chinese treinen zijn iets comfortabeler dan harde stoelen. Ze zijn in cabines verdeeld en voorzien van bagageruimte boven de stoel. Deze wagons zijn doorgaans schoner en minder druk dan de wagons met harde stoelen. Omdat deze stoelen zijn voorzien van airconditioning, zijn deze stoelen een waar koopje voor reizigers met een beperkt budget.

Harde slaapplaatsen: deze niet-afgesloten stapelbedden zijn voorzien van een kussen, laken en deken. Net zoals harde stoelen zijn harde slaapplaatsen niet echt hard, maar bieden ze minder ruimte dan hun 'zachte' alternatieven. Per compartimenten zijn zes bedden beschikbaar, drie aan elke zijde. Afgezien van het gebrek aan privacy en de onhandige posities van de bedden (uw moet uw bed (onderin, in het midden of bovenin) altijd coördineren met andere passagiers in gedachten), zijn deze slaapplaatsen een voordelige optie voor reizigers die onderweg willen slapen. De prijs van de bedden verschilt: het bovenste bed is het goedkoopste en het onderste bed is het duurste, omdat u hier overdag comfortabeler kunt zitten. Sterker nog: passagiers in de bovenste en middelste bedden zitten overdag vaak op het onderste bed omdat ze daar in hun eigen bed geen ruimte voor hebben. Kies geen bed onderin als u uw ruimte niet wilt delen!

Zachte slaapplaatsen: elk compartiment met zachte slaapplaatsen in een Chinese trein is voorzien van vier bedden (twee aan elke zijde) met comfortabel beddengoed en bredere bedden. Omdat er geen drie, maar twee bedden aan elke zijde van een compartiment met zachte slaapplaatsen zijn, bieden tickets voor deze slaapplaatsen aanzienlijk meer ruimte dan harde slaapplaatsen. Er is opbergruimte boven en onder de bedden beschikbaar. Daarnaast is elk bed voorzien van een eigen LCD-scherm.

Deluxe zachte slaapplaats: elk compartiment is voorzien van twee bedden, een tafel en een kast. De badkamerfaciliteiten zijn redelijk schoon. Een aantal compartimenten met deluxe zachte slaapplaatsen is voorzien van een wastafel en douchecabine.

Standaardtrein Harde stoelen Zachte stoelen Harde slaapplaatsen Zachte slaapplaatsen Deluxe slaapplaatsen
Z Nee Nee Nee Ja Ja
T Ja Ja Ja Ja Nee
K Ja Ja Ja Ja Nee